Фермерска история

Основахме фермата

2012

image

Фермата основахме през 2012г., като започнахме с 30 дка. открити площи, ентусиазъм в сърцата и много планове и идеи. Днес сме си същите образи, единствената разлика са няколко бели коси в повече.

Първи доставки

2013

image

Започнахме доставки на салати и спанак до някои от основните ни клиенти, с които работим и до днес. Предложихме първите на пазара бейби салати и рукола – българско производство.

Опаковки с рецепти

2014

image

Пуснахме на пазара свежи подправки и рукола в оригинална опаковка, по наш дизайн в която предлагахме рецепти за приложение на продуктите. Все още целия пакетажен процес извършвахме само с ръчен труд.

Първият ни пакетажен цех

2015

image

Въведохме в експлоатация нивия си цех за пакетаж. Това е първата ни собствена пакетажна база, която оборудвахме с модерна механизация на ръчните процеси по опаковане.

Търговска марка

2016

image

Защитихме търговската си марка в Патентно ведомство на Република България.

Модернизиране на стопанството

2017

image

Изградихме нови оранжерии и мрежи за засенчване и защита от градушки. Модернизирахме стопанството чрез изграждане на прецизна, изцяло автоматична поливна система с дистанционен онлайн контрол в реално време.

Иновативно производство

2017

image

Въведохме производството на бейби листа чрез използване на иновативна датска технология на засяване чрез полагане на семената в хартия. Методът е патентован в Дания, а ние бяхме едни от първите ферми в Европа, които го приложиха. Този подход осигурява отличен старт на растенията и ги защитава по естествен път от плевели и насекоми. Елиминира нуждата от прилагане на препарати за растителна защита почти на 100%.

Първата ни сертификация по GLOBAL G.A.P.

2018

image

Успешно сертифицирахме фермата си по международния стандарт за добри земеделски практики GLOBAL G.A.P.

Включваме се в проекта Билла Градини

2018

image

Горди сме, че сме част от него и до днес. Като част от Градините на Билла ние работим в сътрудничество с експертен екип от агрономи, които контролират производството и готовия продукт. Зеленчуците и плодовете отгледани по тази програма са с многократно намалени нива на пестицидите или са отгледани без приложение на такива. Регулярните анализи на продктите са неизменна част от програмата. Можете да научите повече за нея тук: https://www.billa.bg/asortiment/billa-gradini и да видите нашите анализи тук.

Чиста енергия

2019

image

Изградихме собствен източник на чиста соларна енергия за нуждите на производствената база.

Старт на проекта ЛИСТОТО

2020

image

Стартирахме новия проект на фермата – директна доставка до трговски обект или ресторант със собствен хладилен транспорт и под новия ни бранд ЛИСТОТО.

Иновативен фермер на 2021

2021

image

Спечелихме приза Иновативен Фермер на 2021 в 3-тия конкурс на
Европейската мрежа NEWBIE, чиято цел е свързването на успешни бизнес модели в сферата на агробизнеса.

Новата ни пакетажна база

2022

image

Построихме и въвеждаме в експлоатация новата ни по- модерна и по-голяма пакетажна база, където заменяме всички пакетажни машини с нови, механизираме редица процеси и създаваме още по-добра работна среда за нашия екип.

Разширяваме производството

2023

image

През 2023г. разширяваме обработваемите площи с нови 150 дка. и планиране увеличаване на собственото производството на бейби листа, спанак и свежи подправки.

Очакваме нови предизвикателства и прилагаме нови технологии за устойчиво земеделие!