Растително олио със светъл цвят по ваш избор. (слънчогледово, маслиново, сусамово, др.)
200мл
Шеф Калоян Колев
Институт по Кулинарни изкуства към ВУМ Варна
Начин на приготвяне:
01
Измийте и почистете зеленолистните.
02
Бланширайте листата за около 30 сек. във вряща вода.
03
Охладете в ледена вода като извадите бланшираните листа с помощта на кухненска щипка и поставите в купа с предварително налята студена вода и лед.
04
След около 1-2 мин., извадете листата и изтискайте излишната вода с ръце.
05
Подсушете листата с кухненска хартия.
06
Нарежете върху дъска.
07
Блендирайте листата с растителното олио. (Количеството трябва да е достатъчно за да покрие листата в блендера.)
08
Прецедете бавно през финна цедка или филтър за кафе.
09
Получавате 2 продукта – зелено пюре и олио. Пюрето можете да използвате за мариноване на месо, овкусяване на картофи преди печене или за добавяне към вече сварен ориз.
10
Зелено Ароматно олио можете да запазите в хладилник и да добавяте към всякакви салати и сосове.